Organic products
توليد ارگانيک چيست؟
کارشناسان معتقدند استفاده از محصولات ارگانيک هم در کوتاه مدت و هم در دراز مدت تأثير بسيار زيادي بر افزايش سلامت دارد. اما دقيقا منظور ما از توليد ارگانيک چيست؟ همان طور که اشاره شد غذاي ارگانيک يا طبيعي بدون دخالت آفت کش ها و کودهاي شيميايي توليد مي شود. يک کارشناس کشاورزي مي گويد: در واقع اين روش شيوه اي از کشاورزي است که طي آن در هيچ يک از مراحل کاشت تا برداشت، جمع آوري و بسته بندي محصولات کشاورزي از کود شيميايي استفاده نمي شود. مهندس منتظري مي افزايد: هر چند اين محصولات به علت ناشناخته بودن در ابتدا تنها در فروشگاه هاي کوچک يا در بازارهاي محلي کشاورزان قابل دسترس بود، ولي در سال هاي اخير به طور وسيعي در بيشتر فروشگاه هاي کشورهاي اروپايي و آمريکايي قابل دسترس است. وي تصريح مي کند: در ابتدا غذاي ارگانيک تنها شامل سبزي هاي تازه بود و اولين مصرف کنندگاني که از غذاي ارگانيک استفاده مي کردند، به دنبال غذايي بودند که بدون استفاده از مواد شيميايي توليد شده باشد.
از اين رو شعار «کشاورز خود را بشناس تا غذاي خود را بشناسي» به منظور ترويج مصرف غذاهاي ارگانيک باب شد. شايان منتظري مي گويد: اما پيشرفت دانش بشري و نياز به افزايش سطح بهداشت عمومي کار را به آنجا رساند که در بسياري از کشورهاي توسعه يافته ديگر محصولات ارگانيک لوکس و خاص به حساب نمي آيد و محصولات ارگانيک شامل طيف وسيعي از محصولات از ميوه و سبزي گرفته تا مرغ و تخم مرغ و شير و... مي شود


با دريافت 3 نشان تی 3 از موسسه بين المللي ارگانيك كشاورزي محصولات زعفران، سيب زميني و پياز استان به بازارهاي جهاني راه يافتند
نمايندگان شركت بی سی اس آلمان كه به 80 كشور جهان مجوز صادرات محصولات كشاورزي ارگانيك را ارائه مي دهد با حضور در استان خراسان رضوي و بازديد از مزارع سيب زميني و گندم فريمان ، مزارع زعفران زاوه و تربت حيدريه و مزارع گندم و پياز مشهد 3 فقره مجوز تی3 به محصول سيب زميني فريمان ، زعفران تربت حيدريه و پياز مشهد را صادر كردند. مفهوم اين مجوز كه در واقع جواز حضور محصولات كشاورزي در بازارهاي اتحاديه اروپايي است كه داراي شرايط ارگانيك است و مي توانند با برچسب (ليبل) جمهوري اسلامي ايران و برچسب ارگانيك اتحاديه اروپايي به بازارهاي بين المللي در سطح اتحاديه اروپا راه پيدا كرده و عرضه شود ."آشتيفان آندره" مدير فني شركت بی سی اس آلمان در اين خصوص گفت : استان خراسان رضوي داراي پتانسيل هاي قوي براي توليد محصولات ارگانيك است و از اين كه در سفر موفق شديم كه محصولات كشاورزي ايران را با استانداردهاي جهاني تطبيق داده و مجوز تی 3 را صادر كنيم بسيار خرسند هستيم و اميدورام كه در سفرهاي بعدي و بازديدهاي آتي تعداد بيشتري از محصولات كشاورزي استان مجوز ارگانيك را دريافت كند . " گنجوزاده" رئيس دفتر نمايندگي شركت بی سی اس آلمان در تهران نيز گفت : زعفران ايران توان بي مانندي در سطح جهان است و با دريافت نشان ارگانيك از اين پس
اين محصول لوكس و استراتژيك مي تواند با بند ايران به بازارهاي جهاني راه پيدا كند


دبير همايش انجمن سرطان ايران : استفاده از سم و كود نيترات از عوامل شيوع سرطان هاي هشدار دستگاه گوارش در كشور است  
دبير پنجمين همايش سالانه انجمن سرطان ايران با هشدار نسبت به شيوع سرطان هاي دستگاه گوارش گفت: بقاياي سموم و كودهاي شيميايي در محصولات كشاورزي، سلامت ايرانيان را به خطر انداخته و ضروري است كه از به كارگيري كودهاي ازته جلوگيري شود. به گزارش ايسنا، دكتر پيام آزاده با علام اين خبر افزود: پژوهش هاي مبتني بر شواهد، نشان مي دهد كه "نيترات" باعث سرطان گوارش مي شود. وي با اشاره به اين كه استفاده از كودهاي اوره سبب بزرگ و سنگين شدن سيب زميني مي شود تصريح كرد: كود ازت به عنوان يك عامل سرطانزا شناخته شده است و ما در حالي مردم را به خوردن سبزي و صيفي جات به منظور مقابله با سرطان ترغيب مي كنيم که استفاده از كود ازت اين سبزيجات را منشأ سرطان كرده است. دكتر آزاده يادآور شد: مصرف بيش از حد سموم دفع آفات در شمال كشور باعث افزايش روز افزون سرطان هاي دستگاه گوارش در اين مناطق شده است


پيشتازي خراسان رضوي در توليد محصولات كشاورزي ارگانيك
 كشاورزان محصولات ارگانيك در استان ، چشم انتظار حمايت هاي بيشتر هستند
سلامت در توليد مواد غذايي
 از جمله مهم ترين مواردي که در توليد محصولات کشاورزي بايد مورد توجه ويژه قرار گيرد، «سلامت» آن است. روند افزايش جمعيت طي دهه هاي گذشته و پيشرفت چشمگير و انقلابي توليد ابزار آلات کشاورزي و علوم مرتبط با کشاورزي به گونه اي بوده که توليدات بخش کشاورزي حجم بسيار زيادي پيدا کرده است.در روش هاي جديد، کشاورزان مي توانند در کنار استفاده از ابزار و ادوات جديد، با استفاده از کود و سم به طور عمده شيميايي محصول مورد نظر را از نظر کمي در ميزان مورد نظر توليد کنند. اما مشکل اينجاست که اين توليد کمي در کنار استفاده بعضا مفرط از کود و سم، تبعات جانبي نيز دارد. به گونه اي که توليد محصولات کشاورزي سالم طي سال هاي اخير مورد توجه جدي کارشناسان قرار گرفته است.به طور کلي غذاي ارگانيک يا طبيعي به غذايي گفته مي شود که بدون دخالت با بدون مصرف آفت کش ها، کودهاي شيميايي و ترکيبات اصلاح شده ژنتيکي توليد شده باشد.هر چند روند توليد ارگانيک در کشور سرعت مناسبي ندارد، اما خوشبختانه در خراسان رضوي در اين باره گام هاي اساسي برداشته شده است.
يک اصل پذيرفتني
يافته هاي جديد دانشمندان در واقع تأييدي است بر اين باور قديمي که «هر چيزي طبيعي اش بهتر است».اجازه بدهيد براي روشن شدن بيشتر موضوع، به نتايج چند پژوهش اشاره کنيم.طي يک تحقيق مشخص شده است مادراني که از شير ارگانيک براي تغذيه خود استفاده کرده اند، علاوه بر اين که سطح ايمني بدن آن ها افزايش يافته، بروز آلرژي در نوزادانشان نيز کاهش پيدا کرده است.تحقيقات دانشگاه کشاورزي اسکاتلند نيز نشان داده است، گاوي که در شرايط ارگانيک پرورش مي يابد، کمتر به بيماري لنگش دچار مي شود.
حرف هاي کشاورزان
براي روشن شدن بيشتر زواياي ماجرا پاي صحبت چند کشاورزي که محصولات خود را به روش ارگانيک توليد مي کنند، مي نشينيم. يک کشاورز سيب زميني کار به گزارشگر ما مي گويد: مهم ترين دليلي که باعث شد به سمت کشاورزي ارگانيک بروم، تأمين سلامت فرزندان و جامعه ام بود. توکلي مي افزايد: توليد به روش ارگانيک هر چند در چند سال اول همراه با کاهش توليد است اما در سال هاي بعد اين کاهش توليد به حالت طبيعي و اوليه باز مي گردد ضمن اين که محصولي عاري از سموم و کود شيميايي توليد مي شود.وي ادامه مي دهد: پس از اين که شروع به توليد سيب زميني ارگانيک کردم، نمايندگاني از کشور آلمان به مزرعه ام آمدند و من را به نمايشگاه محصولات ارگانيک در اين کشور دعوت کردند. جالب است که در اين نمايشگاه حتي چوب کبريت ارگانيک هم موجود بود! ولي در کشور ما محصولات ارگانيک بسيار ناشناخته است.توکلي مي افزايد: وقتي محصولي به روش ارگانيک کشت شود، قيمت آن نيز افزايش پيدا مي کند و در اين شرايط بايد حمايت بيشتري از کشاورزان بشود.وي با اشاره به اين که ميزان آلودگي هاي زيست محيطي براي توليد محصول ارگانيک در کشور ما تقريبا کم است، تصريح مي کند: اين شرايط باعث مي شود که کشور ما شرايط خوبي براي توليد ارگانيک داشته باشد.اين توليد کننده سيب زميني با اشاره به کاهش حدود ۴۰ درصدي توليد محصول در سال اول به روش ارگانيک مي گويد: در اين شرايط بايد قيمت تضميني خريد محصولات ارگانيک تعيين شود. يک توليدکننده زعفران به روش ارگانيک نيز مي گويد: از حدود ۲۵ سال پيش که کشت زعفران را شروع کردم هميشه به اين فکر بودم که توليدي با کيفيت و نمونه داشته باشم و طي سال هاي ۸۲ تاکنون همواره به عنوان توليدکننده نمونه زعفران انتخاب شده ام. محمدناصر جهانشيري مي افزايد: توليد زعفران به روش سنتي مشکلاتي براي صادرات ايجاد مي کرد زيرا آلودگي ميکروبي داشت و در بازارهاي جهاني پذيرفته نمي شد. اما توليد زعفران به روش بهداشتي ارگانيک علاوه بر رفع مشکلات آلودگي از رنگ و طعم و عطر بهتري نيز برخوردار است.وي مي گويد: توليد محصولات کشاورزي علاوه بر آموزش هاي کشاورزي به فرهنگ سازي نيز نياز دارد تا با توسعه فرهنگ توليد نمونه، زمينه رقابت با محصولات خارجي فراهم شود.هم اکنون افغانستان برنامه ريزي کرده است تا رقيب زعفران کشور ما شود و اگر از هم اکنون فکري براي افزايش کيفيت توليد زعفران برنداريم، بازار زعفران به راحتي طي سال هاي آينده از دست ما خارج مي شود. جهانشيري ادامه مي دهد: بايد توجه داشت که کشت زعفران و ديگر محصولات به روش ارگانيک در سال هاي اول، ميزان توليد محصول را کاهش مي دهد و مشکلات زيادي براي توليدکنندگان ايجاد مي کند. به عنوان مثال توليدکنندگان زيرمجموعه تعاوني جهان زعفران حدود ۶۰۰ هکتار سطح زير کشت زعفران دارند و اگر همه اين اراضي را به کشت زعفران ارگانيک اختصاص دهند، طي سال هاي اوليه با ضرر اقتصادي هنگفتي مواجه مي شوند، وي مي افزايد: بايد اشاره کرد که از سال ۸۷ به تدريج در حال افزايش سطح زير کشت زعفران به روش ارگانيک هستيم و امسال ۳۵ هکتار از اراضي را به کشت ارگانيک زعفران اختصاص داده ايم.جهانشيري با اشاره به لزوم حمايت هاي دولتي از کشت ارگانيک مي افزايد: در سال اول از ۱۰ هکتاري که به کشت ارگانيک اختصاص داديم محصول بسيار کمي برداشت شد. اما امسال پيش بيني مي شود حدود ۵۰ کيلو زعفران از ۱۰ هکتار اوليه اي که به کشت ارگانيک اختصاص يافت، برداشت شود.جوان کشاورزي که پياز را به روش ارگانيک توليد مي کند نيز به گزارشگر ما مي گويد: هرچند محصول پياز کشت شده به روش ارگانيک مجوز صادرات به کشور آلمان را گرفته اما اين مجوز پس از تلاش و تحمل سختي هاي فراوان کسب شده است.داوود صبوري مي افزايد: در گذشته، سياست جهاد کشاورزي مبتني بر توليد کمي بود ولي هم اکنون کيفيت توليد، مورد تاکيد قرار گرفته است.وي ادامه مي دهد: قيمت محصولات ارگانيک در کشورهاي توسعه يافته که ارزش توليد کيفي بسيار بيشتر از توليد کمي است، چند برابر بيشتر از ديگر محصولات است.صبوري که در اولين جشنواره جوان برتر ايراني در بخش کشاورزي در کشور مقام اول را کسب کرد، مي افزايد: اگر بخواهيم کشت ارگانيک در کشور گسترش پيدا کند، بايد فرهنگ سازي لازم در اين باره را انجام دهيم و اهميت مصرف محصول ارگانيک را براي خانواده ها روشن کنيم.وي با اشاره به اين که محصول ارگانيک از نظر کمي در سال هاي اول افت دارد، مي گويد: سال گذشته حدود ۱۰۰ ميليون تومان بر اثر افت کمي توليد متضرر شدم و مسئولان نبايد در اين شرايط که کشاورز به فکر توليد محصول با کيفيت است، او را تنها بگذارند.صبوري تصريح مي کند: کشت ارگانيک پس از چند سال به شرايط عادي توليد از نظر کمي باز مي گردد، زيرا زميني که عادت به دريافت کود و سم شيميايي دارد مثل معتادي است که ناگهان مواد مخدر را از او بگيرند و ابتدا کمي کم تحرک مي شود اما کم کم به شرايط عادي باز مي گردد.وي به نکته جالب توجهي اشاره مي کند و مي گويد: دکتر اشتيفان آندره که معاون فني شرکت بی سی اس آلمان و مدير بازرسي هاي محصولات ارگانيک ۱۱۴ کشور جهان است، هنگام بازديد از مزرعه کشت پياز به روش ارگانيک به من گفت اگر کشور شما به سمت توليد ارگانيک پيش برود، درآمدي بيش از صادرات نفت کسب مي کنيد.به هر حال آنچه مهم است اين که سلامت و کيفيت محصولات بهداشتي نيازمند گذر زمان است.اين توقع به جايي است که انتظار داشته باشيم با گذشت زمان کيفيت محصولات کشاورزي افزايش چشمگيري داشته باشد.


توليد ۲۰ درصدي محصولات ارگانيک در کشورهاي توسعه يافته
بیست درصد محصولات کشاورزي و صنايع جانبي توليدي کشورهاي توسعه يافته به روش ارگانيک توليد مي شود.يک کارشناس کشاورزي با بيان اين مطلب گفت: هم اکنون در کشورهاي توسعه يافته شير و تخم مرغ و حتي کفش و لباس ارگانيک نيز توليد مي شود. معلمي افزود: در محصول ارگانيک از هيچ گونه کود يا سم شيميايي استفاده نمي شود ضمن اين که براي توليد اين محصولات، در ۳ تا ۵ سال گذشته نيز نبايد از هيچ يک از عوامل شيميايي در خاک محصول وجود داشته باشد.وي تصريح کرد: قيمت محصولات ارگانيک در دنيا بيش از ۵ برابر محصول غيرارگانيک است زيرا در توليد محصول ارگانيک علاوه بر افزايش هزينه توليد، افت محصول نيز ديده مي شود. اما با توجه به سلامت محصولات ارگانيک و وجود ويتامين هاي غني اين محصولات باز هم فروش خوبي دارد.معلمي گفت: نماد محصولات ارگانيک در جهان سيب کوچکي است که از آن يک کرم خندان خارج شده است و اين نماد بيانگر اين است که اين سيب به دليل سم پاشي نشدن، آفات طبيعي خود را از دست نداده و به دليل استفاده نکردن از کود شيميايي فقط به اندازه طبيعي خود رشد داشته است.وي افزود: محصولات ارگانيک علاوه بر طبيعي بودن بسيار خوشمزه تر از محصولاتي است که به روش مصنوعي و با کود و سم توليد مي شود.


ارگانيك از كاشت تا برداشت
غذاي ارگانيك يا طبيعي بدون دخالت آفت كش ها و كودهاي شيميايي توليد مي شود ؛ در واقع اين روش ، شيوه اي از كشاورزي است كه طي آن در هيچ يك از مراحل كاشت تا برداشت ، جمع آوري و بسته بندي محصولات از كود شيميايي استفاده نمي شود . هر چند محصولات ارگانيك در كشور ما به خوبي شناخته شده نيست اما در بسياري از كشورهاي توسعه يافته ، محصولات ارگانيك ، لوكس و خاص به حساب نمي آيد و شامل طيف وسيعي از محصولات از جمله ميوه و سبزي ، مرغ و تخم مرغ ، شير و حتي كفش و لباس ارگانيك نيز مي شود.


صادرات خربزه به كشورهاي حاشيه خليج فارس
پس از اجراي طرح موفقيت آميز توليد محصولات سالم در استان خراسان رضوي ، يك كشاورز شهر سلامي شهرستان خواف موفق شد خربزه سالم و بدون باقي مانده سموم را توليد و محصول خود را به بازارهاي مصرف كشورهاي حاشيه خليج فارس صادر كند.مهندس هروي مجري طرح توليد خربزه سالم در اين باره گفت : متأسفانه براي توليد خربزه از اولين روز كاشت تا آخرين روز برداشت حداقل 13 بار سم پاشي صورت مي گيرد كه محصول مزارع سم پاشي شده از نظر بهداشتي و باقي مانده سموم از سلامت مصرف برخوردار نيست . وي افزود : در طرح توليد محصول سالم ، خربزه تنها 3 بار سم پاشي مي شود و 22 روز پيش از برداشت محصول سم پاشي قطع مي شود در نتيجه محصول برداشت شده فاقد باقي مانده سموم است . هروي گفت : با همكاري استانداري خراسان رضوي ميزان 2 تن محصول سالم خربزه به قطر ارسال شد و در كمتر از 24 ساعت از كشور قطر اطلاع داده شد كه ميادين تره بار آن كشور خواهان ارسال 100 تن محصول خربزه سالم هستند.


خراسان رضوي پايلوت توليد محصولات ارگانيك در كشور
12 هزار تن سيب زميني، پياز و خربزه ارگانيك امسال وارد بازار شد خراسان رضوي به عنوان پايلوت توليد محصولات ارگانيك در كشور به شمار مي رود . محصول ارگانيك يا طبيعي به محصولات كشاورزي گفته مي شود كه بدون دخالت يا مصرف آفت كش ها ، كودهاي شيميايي و تركيبات اصلاح شده ژنتيكي توليد شده باشد و در واقع كشاورزي ارگانيك شيوه اي از كشاورزي است كه در تمام مراحل كاشت تا برداشت ، جمع آوري و بسته بندي محصولات كشاورزي از كود شيميايي و سم پاشي استفاده نمي شود . امروزه در بسياري از كشورهاي دنيا محصولات ارگانيك ديگر لوكس و خاص محسوب نمي شوند و در فروشگاه ها انواع محصولات ارگانيك از ميوه و سبزي گرفته تا مرغ، تخم مرغ و شير را مي توان با برچسب ارگانيك و تنها اندكي گرانتر خريداري كرد. بر اساس بررسي هاي كارشناسان و متخصصان كشاورزي و مواد غذايي افراد و خانواده هايي كه از محصولات غذايي ارگانيك استفاده مي كنند در نهايت هزينه كمتري نسبت به افراد و خانواده هايي مي پردازند كه از محصولات غذايي معمولي كه به روش هاي صنعتي و ماشيني تهيه شده استفاده مي كنند . همان طور كه اشاره شد محصولات ارگانيك به طور طبيعي رشد كرده و در توليد اين نوع محصولات ذره اي از مواد شيميايي استفاده نمي شود . متأسفانه نارسايي ها و نبود تعريف درست از چگونگي تهيه و مصرف محصولا ارگانيك در كشور باعث به تعويق انداختن مراحل توليد محصولات ارگانيك شده و از طرفي هم تعهدات توليد كنندگان مواد غذايي و آشاميدني مبني بر توليد مواد غذايي و آب ميوه هاي سالم سنگين تر شده است و همچنين مسير توليد محصولات ارگانيك با مشكلات متعددي مواجه شده است . يك توليد كننده محصولات ارگانيك معتقد است : زمين هايي كه به كشت ارگانيك اختصاص مي يابد سال ها بايد تحت كنترل و نظارت باشند تا محصول به طور طبيعي سير رشد خود را طي كرده و بدون دخالت مواد شيميايي توليد شود . عباسي زاده افزود: از نظر فلسفه ارگانيك ، خاك طي 3 سال خود را پاك سازي مي كند و تبديل به خاك ارگانيك مي شود و در نتيجه اگر زميني بيش از 3 سال سم پاشي شده باشد و دوباره در طول 3 سال سم پاشي تكرار نشود خاك آن زمين قدرت پاك سازي خود را دارد و تبديل به خاك ارگانيك مي شود . لازم به ذكر است از چند سال قبل استارت كشت محصولات ارگانيك هم در ايران زده شده است و از دو سال قبل كشت سيب زميني و پياز كم نيترات كه در اولين قدم هاي توليد محصولات ارگانيك محسوب مي شود در خراسان برداشته شده است و يك مزرعه 200 هكتاري هم براي كشت سيب زميني ارگانيك در خراسان در نظر گرفته شده است . يك كارشناس كشاورزي در مورد وضعيت اين نوع كشت در استان به خراسان گفت: محصولات ارگانيك در جهان جايگاه خاص خودش را دارد و ارزش مواد غذايي محصول كشت ارگانيك بالاتر از بقيه محصولات است. مهندس معلمي با اشاره به اين كه در ايران هم از چند سال قبل با مشاوره شركت هاي بين المللي توليد محصولات ارگانيك آغاز شده است ، گفت : از حدود 2 سال قبل توليد سيب زميني و پياز كم نيترات شروع شده است كه در واقع اولين قدم توليد محصولات ارگانيك به شمار مي رود . وي با بيان اين كه كشت شيميايي عوارض مختلفي در پي دارد گفت : خوشبختانه كشت ارگانيك به جاي استفاده از كود شيميايي فقط از كو حيواني استفاده مي شود و آبياري آن هم براساس نياز محصول صورت مي گيرد. به گفته وي شيوه برداشت محصول هم به گونه اي است كه كمترين آسيب را به محصول مي زند.رئيس اداره آموزش بهره برداران ترويج استان خراسان رضوي هم با اشاره به اجراي طرح مديريت تلفيقي افات و بيماريهاي گياهي در استان گفت : اين طرح با هدف كنترل آفات و بيماريهاي گياهي و استفاده نكردن از كود در مزرعه اجرا مي شود . مهندس علي رضا شكري افزود : سال گذشته يك هزار تن محصول سيب زميني و هزار و 500 تن محصول پياز به صورت ارگانيك توليد كرديم كه نمونه اي از آن را به جشنواره محصولات ارگانيك ملي در تهران فرستاديم . وي يادآور شد : در اين جشنواره شركت بين المللي بازرسي محصولات ارگانيك 84 كشور دنيا با ما مرتبط شده و نهايتاً تاكنون 3 مرحله به خراسان رضوي سفر كرده و با سايت هاي ما آشنا شده اند و خوشبختانه مي توانم اعلام كنم كه ما تنها استان در كشور هستيم كه چند محصول ارگانيك توليد و گواهي بين المللي صادرات به خارج از كشور با نام ايران دريافت كرده ايم . وي افزود : امسال 10 هزار تن پياز و سيب زميني و 2 هزار تن خربزه ارگانيك در بازارهاي ميوه و تره بار شهرداري عرضه شد. وي عنوان كرد: در حال حاضر هيئت بازرسان آلماني شركت بين المللي محصولات ارگانكي جهان از محصولات پياز، سيب زميني و زعفران استان بازديد مي كنند. به گفته وي اكنون 10 نوع محصول ارگانيك شامل سيب زميني، پياز، خربزه، زعفران، انار، پسته، بادام، كشمش و گوجه فرنگي در استان توليد مي شود. وي گفت: خراسان رضوي پايلوت توليد محصولات ارگانيك در كشور به شمار مي رود و اميد است در آينده همه مناطق كشور محصول بدون كود و سم توليد و عرضه كنند.
خراسان تنها استان كشور است كه تاكنون چند محصول ارگانيك توليد و گواهي بين المللي صادرات به خارج از كشور را با نام ايران دريافت كرده است .


يک مسئول: خراسان رضوي پيشتاز توليد محصولات کشاورزي ارگانيک است
استان خراسان رضوي، پيشتاز توليد محصولات کشاورزي ارگانيک در سطح کشور است. مسئول اداره آموزش بهره برداران جهاد کشاورزي استان به خراسان مي گويد: استفاده از کود و سموم شيميايي هر چند باعث افزايش عملکرد در هکتار مي شود ولي تبعات جانبي نيز به همراه دارد که از جمله آن مي توان به آلوده شدن محصولات به نيتريت اشاره کرد. اين مقام مسئول درباره اهميت توليد محصول ارگانيک مي گويد: صادرات بيشتر محصولات کشاورزي ما به دليل وجود سموم بالا با مشکل مواجه مي شد که با توجه به اهميت توليد مواد غذايي سالم لازم بود در اين باره فکري اساسي شود. مهندس شکري افزود: از آنجا که زمين هاي کشاورزي به دريافت کود و سم شيميايي عادت مي کند، در سال اول برداشت توليد به روش ارگانيک حدود ۳۰ درصد افت محصول در پي دارد. البته قابل ذکر است که برخي از کشاورزان حرفه اي با استفاده از کود حيواني و خاک لاي، مزارع را بازسازي و تا حد زيادي از کاهش عملکرد جلوگيري مي کنند. وي با اشاره به اهميت توليد و تغذيه سالم تصريح کرد: استان خراسان رضوي اولين سايت توليد محصولات سالم را در کشور راه اندازي کرد و موفق شديم با نظارت محققان مرکز تحقيقات کشاورزي خراسان رضوي و کارشناسان جهاد استان و تلاش کشاورزان در ۳ محصول پياز، سيب زميني و زعفران، بالاترين درجه توليد محصولات ارگانيک را کسب کنيم. مهندس شکري تصريح کرد: متأسفانه برخي از بهره برداران، منافع اقتصادي کوتاه مدت را در نظر مي گيرند و در استفاده از کود و سم شيميايي زياده روي مي کنند.وي گفت: استفاده از روش توليدي ارگانيک نيازمند داشتن دانش فني و آموزش هاي لازم است، متأسفانه از ميان ۳۷۰ هزار بهره بردار در استان تنها ۱۰ هزار نفر تحصيلات عاليه دارند که اين امر از جمله مشکلات موجود است


براي اولين بار دركشور سايت اندازه گيري نيترات و عناصر مضر در ميادين ميوه و تره بار مشهد راه اندازي مي شود
مدير هماهنگي ترويج كشاورزي گفت : سايت اندازه گيري نيترات و مواد مضر بنا به درخواست سازمان ميادين ميوه و تره بار مشهد ايجاد مي شود . مهندس غلامرضا خراشاديزاده افزود : پس از بررسي توسط شوراي راهبردي محصولات ارگانيك مقرر شد براي راه اندازي اين سايت ، ابتدا به طور آزمايشي نمونه برداري از محصولات سبزي و صيفي بازارهاي الگويي به صورت تصادفي انجام و سپس نسبت به راه اندازي سايت اقدام شود . وي خاطر نشان كرد : نمونه برداري ها با هماهنگي اين مديريت و نظارت مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي صورت مي گيرد . وي اضافه كرد : اين سايت براي اولين بار در سطح كشور و مشابه استانداردهاي ميادين ميوه و تره بار اروپا راه اندازي مي شود .


شيوه هاي علمي و نوين کشاورزي دريچه اي به دنياي سلامت
کشاورزي در کشور ايران و به خصوص در استان خراسان رضوي جايگاه ويژه اي دارد و با توجه به همين جايگاه استفاده از شيوه هاي جديد و علمي که در دنيا کاملا شناخته شده است، براي کشاورزان ضرورتي کاملا جدي است. در واقع بيش از همه چيز براي کشاورزان خراساني فکر و ايده جديد و شيوه هاي نوين و علمي و استفاده از يک الگوي مناسب کشت موضوعيت دارد و با توجه به موقعيت ويژه اين استان به سبب نوع اقليم و همچنين نزديکي به بازارهاي منطقه اي اين نياز بيش از پيش احساس مي شود. در اين ميان البته نقش متوليان امر در ترويج اين ايده هاي جديد نقشي مهم و تأثيرگذار است. از سوي ديگر دلگرم نگاه داشتن کشاورزان و تشويق آنان به تغيير در شيوه هاي کاشت محصولات نيز در اين چرخه تا حدود زيادي موثر است. متأسفانه در سال هاي اخير در کاشت انواع محصولات کشاورزي بدون توجه به تبعات بعدي، استفاده از انواع سموم و مواد شيميايي در ميان کشاورزان خراساني شدت گرفته است که با توجه به از دست دادن تدريجي بازارهاي صادرات به همين دليل و سخت گيري هاي بهداشتي و رعايت آزمايش سلامت محصولات اکنون کاشت و برداشت محصولات کشاورزي ارگانيک راه جديدي را براي کشاورزان خراساني گشوده است که در اين شيوه جديد محصولات کشاورزي با توجه به امنيت غذايي و سلامت بيشتر تهيه و توزيع مي شود. اکنون نياز است علاوه بر حمايت و ترويج اين شيوه ها توجه به برخي ضرورت ها چون حمايت از مصرف کننده داخلي اين محصولات (با توجه به افزايش قيمت اين نوع محصول نسبت به ديگر محصولات مشابه) و گشودن بازارهاي بين المللي با توجه به اهميت صادرات محصولات کشاورزي بيش از پيش برنامه ريزي شود. بدون ترديد توجه به ارائه محصولاتي که از درجه سلامت بيشتري برخوردار است، حق عمومي همه شهروندان و همه مردم کشور است و شايد بتوانيم بگوييم يکي از راه هاي جلوگيري از رشد قارچ گونه انواع بيماري هاي مختلف و صرفه جويي در هزينه هاي درماني نيز توجه به همين اصل مهم در تغذيه و توليد محصولات کشاورزي است
معرفي حوزه ترويج
رسانه های آموزشی
قهرمانان توليد
معرفی شبکه ترویج
شركتهاي فني مهندسي کشاورزی
باشگاه کشاورزان جوان
فرم هاي الكترونيك
تالار های گفتگو
لينك هاي مفيد
تازه هاي كشاورزي
آخرین توصیه ها
سربازان سازندگی
نداي تلاش سبز